Стручни семинари 

 

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ЧЛАНОВА ДРУШТВА УЧИТЕЉА БЕОГРАДА У ОШ“КНЕГИЊА МИЛИЦА“

 

У Новом Београду , 3 . новембра 201 9 . године у ОШ „ Кнегиња Милица ” је  одржан о једанаест стручних обука у организацији  Друштва учитеља Београда, бесплатних за чланове друштва.

 

У пријатној и радној атмосфери, 340 полазника - васпитача, учитеља и предметних наставника из многобројних београдских образовних установа је остварило свој дан стручног усавршавања дружењем, учењем и разменом идеја на једанаест одабраних, разноврсних  обука:

 

1.                  Учитељи у свету линија, боја и облика, каталошки број 963

2.                  Сазнај, запамти и оживи-будућност задиви-народна традиција у пракси, кат. Бр.277

3.                  Програмирање је лако, научити га може свако, каталошки број 565

4.                  Интеграцијом наставних садржаја до функционалне писмености, каталошки бр. 451

5.                  Од лутке до знања, каталошки број 517

6.                  Моје здравље-моја одлука, каталошки број 240

7.                  Пирамида исхода у планирању и реализацији наставе, каталошки број 531

8.                  Учење у амбијенту је најпродуктивније на свету, каталошки број 596

9.                  Музиком до знања, каталошки број 972

10.               Концентрацијом и мотивацијом до изузетности, каталошки број 614

11.               Пројектна настава у савременом технолошком окружењу, каталошки број 383

 

  Добра организација, пријатни аутори и реализатори, љубазно особље и подршка директора школе Дарка Егера и колега ОШ“Кнегиња Милица“, добро осмишљени и реализовани садржаји семинара, пригодан простор, учинили су да овај дан стручног усавршавања протекне у пријатној атмосфери и јачању професионалних компетенција наставника, чланова Друштва учитеља Београда.

 

 

 

                                                                                                                           Извештај приредила:

                                                                                                                             Снежана Илић

 

 

 

ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗОВАНИМ СЕМИНАРИМА ДУБ–а

 

У протекла два викенда, 18/19. и 25/26. октобра 2014. године Друштво учитеља Београда је организовало више бесплатних семинара за своје чланове.

 1. Методички поступци при реализацији музичке културе у разредној настави одржан у  ОШ „Вељко Дугошевић”

  Компетенцијa: K2 Приоритети: 1 Каталошки број: 756
  Аутори:
  • Љиљана Кувељић, наставник музичке културе у ОШ „Младост“ у Новом Београду; Драгана Нешић, наставник музичке културе у ОШ „Филип Вишњић“ у Београду

 2. Како открити и покренути даровите одржан у ОШ  „Деспот Стефан Лазаревић”

  Компетенцијa: K3 Приоритети: 2 Каталошки број: 313
  Аутори:
  • Весна Остојић, учитељ, ОШ „Надежда Петровић“, Нови Београд; Бојана Тановић, учитељ, ОШ „Дринка Павловић”, Београд; Невенка Јовановић, психолог, ОШ „Надежда Петровић”,  Београд

 3. Кад је лака геометрија и мерење прија одржан у  ОШ „Младост”

  Компетенцијa: K2 Приоритети: 1, Каталошки број: 271
  Аутори:
  • мр Бојана Чернош, професор разредне наставе, ОШ „Душан Вукасовић Диоген“, Београд; Катарина Радосављевић, професор разредне наставе, ОШ „Вељко Дугошевић“, Београд; Јелена Враговић Цветковић, специјалиста методике наставе математике, професор разредне наставе, ОШ „Јован Стерија Поповић“, Вршац;
   Сања Павић-Рајак, професор разредне наставе, ОШ „Васа Пелагић“, Београд

 4. Комплексна метода у настави почетног читања и писања   одржан у  ОШ „Вељко Дугошевић”

  Компетенцијa: K1 Приоритети: 1 Каталошки број: 658
  Аутори:
  • Мирослав Маринковић, педагог; Горица Ивановић, професор разредне наставе, педагошки саветник, ОШ „Свети  Сава”, Београд; Зорица Вукајловић, професор разредне наставе ОШ „Вељко Дугошевић”, Београд

 5. Алтернатива насељу   одржан у  ОШ „Свети Сава”– Младеновац

  Компетенцијa: K 4 Приоритети: 6, Каталошки број 86
  Аутори:
  • Јелисавета Вилотић, школски психолог, ОШ „Дринка Павловић”, Београд; Невенка
   Крагуљац, педагог, педагошки саветник, ОШ „Филип Филиповић”, Београд

 6. У свету природе и друштва   одржан у  ОШ „Бора Станковић”

  Компетенцијa: K1 Приоритети: 1 Каталошки број: 594
  Аутори:
  • Љиљана Новковић, наставник разредне наставе, ОШ „Дринка Павловић“, Београд; Биљана Поповић, професор разредне наставе, ОШ „Дринка Павловић“, Београд

 7. Радио-драма и одељењска приредба у разредној настави одржани у ОШ „Старина Новак” и ОШ „Јелена Ћетковић”

  Компетенцијa: K3 Приоритети: 1 Каталошки број: 774
  Аутори:
  • мр Дубравка Томић, наставник муз. културе, ОШ „Јован Дучић“

 

Семинарима је присуствовало преко двеста двадесет полазника из више београдских школа. Полазници су активно учествовали и допринели да атмосфера буде радна и опуштена.

 

извештај приредила: Зорица Вукајловић
Београд, 27.10.2014. године

 

 

ИЗВЕШТАЈ СА СЕМИНАРА

 

„АГРЕСИВНОСТ ДЕЦЕ И АДОЛЕСЦЕНАТА“

 

У суботу 30. 11. 2013. у школи „Никола Тесла“ у Винчи је одржан једнодневни Акредитовани семинар „Агресивност деце и адолесцената “, Кат. бр. 378.

Водитељ семинара је био психолог и психотерапеут Небојша Јовановић. Наставници су имали прилику да чују нешто о типовима и узроцима агресивности у понашању ученика као и препоруке о начину рада са ученицима који имају неки облик нежељеног понашања.

Такође, предавач је говорио о лествици управљања бесом и корацима ка пожељном, љубазном понашању.
Предавач је полазнике такође упознао са својим начином рада са децом која имају АДХД – хиперкинетички синдром понашања и дао препоруке за рад са оваквим ученицима.

 

Извештај сачинила Мирјана Стеменковић,
психолог Основне школе „Никола Тесла“

 

 

 

 

ИЗВЕШТАЈ СА СЕМИНАРА

 

„УЧИТЕЉИ У СВЕТУ ЛИНИЈА, ОБЛИКА И БОЈА”

 

У суботу, 26. октобра 2013. год. у организацији Друштва учитеља Београда, одржан је семинар "Учитељи у свету линија, боја и облика" каталошки  бр. 896, аутора Славице Младеновић Ивановић и Снежане Илић, као један у низу бесплатних семинара за чланове друштва. Комплетна организација заслужује сваку похвалу. Семинару је присуствовало 30 полазника. Семинар је оцењен високим оценама, полазници и предавачи су изузетно задовољни међусобном сарадњом и изразито позитивном атмосфером, креативношћу и заинтересованошћу за рад, размену искустава и примену у раду.

 

 


извештај приредила
Снежана Илић

 

ИЗВЕШТАЈ СА СЕМИНАРА

„Развојне потребе ученика и настава“

 

У суботу и недељу, 19. и 20. октобра 2013. године , у ОШ „Дуле Караклајић“ у Лазаревцу одржан је дводневни семинар „Развојне потребе ученика и настава“. Аутори и реализатори семинара су Јелисавета Вилотић и Невенка Крагуљац. Бесплатан семинар под покровитељством Друштва учитеља Београда похађало је 30  учесника из пет Основних  школа са територије Општине Лазаревац. Из ОШ „Дуле Караклајић“ десет учитеља, из ОШ „Кнез Лазар“ седам  учитеља, из ОШ „Слободан Пенезић Крцун“ четири учитеља,  из ОШ „Михаило Младеновић Сеља“ четири учитеља и из ОШ „Свети Сава“ два учитеља. Један учесник је био из београдске Основне школе „Филип Филиповић“ и два учесника из лазаревачке Гимназије.

 

Семинар је протекао у радној и веселој атмосфери, сатница је максимално испоштована и све похвале за мотивисаност учесника семинара као и за предаваче.
Општи утисак свих полазника је да су освежена многа претходна знања, али стечена и нова искуства која ће учитељима олакшати  рад са децом и сарадњу са родитељима учинити квалитетнијом.

 

 

подносилац извештаја
Јасмина Веселиновић

 

 

ИЗВЕШТАЈ СА СЕМИНАРА

 

„УЧИТЕЉИ У СВЕТУ ЛИНИЈА, ОБЛИКА И БОЈА”

Компетенција: К1 Приоритети: 6

 

 

Друштво учитеља Београда је 13. 10. 2013. г. за своје чланове, организовало семинар „Учитељи у свету линија, облика и боја“. Семинар је организован у ОШ „Бановић Страхиња“, у Београду, с циљем оснаживања и унапређивања компетенција учитеља за квалитетно извођење ликовне културе у млађим разредима основне школе.

 

„Учитељи у свету линија, облика и боја“ је семинар у трајању од 8 сати, одобрен од Завода за унапређивање образовања и васпитања. У Каталогу за школску 2012/13. и 2013/2014. годину налази се под бројем 896.   Аутори и реализатори семинара су Славица Младеновић Ивановић и Снежана Илић.

 

Семинару је присуствовало 27 учесника, из неколико београдских школа, који су веома активно учествовали у раду и планираним активностима. Учитељи су радо износили своје кретаивне идеје и решења, које имају за циљ да, коришћењем различитих ликовних техника и материјала, стимулишу ученике на откривање ликовних и естетских вредности.

 

Планирани циљеви и задаци семинара су, у веома пријатној атмосфери, реализовани и остварени у потпуности. Учесници су нагласили да су веома задовољни садржајем семинара и целокупном радном и продуктивном атмосфером.

 

 

Организатор,

Мирјана Слобода, члан УО ДУБ-а

 

 

Постани члан

 


Савез учитеља Републике Србије Mali Dunav EDUSoft